14. SNEM PV ZPKO

Bývalí komunisti by sa mali ospravedlniť

Politickí väzni Zväzu protikomunistického odboja (III. odboj) na svojom XIV. sneme v Bratislave vyjadrili vážne znepokojenie a rozhorčenie nad neustálym obmedzovaním slobody slova, slobôd prejavu a názoru v spoločnosti, v médiách a na sociálnych sieťach a rovnako aj nad direktívami Európskych spoločenstiev v tejto oblasti. Podľa bývalých politických väzňov komunizmu nijaké opatrenia spoločnosti, ani na pomyselnú obranu demokracie nemôžu byť nadradené základnému článku demokracie a slobody občana, ktorým je jeho absolútna zvrchovanosť a sloboda slova i vyjadrovania akýchkoľvek kritických názorov.
Rovnaké znepokojenie vyjadrujeme aj nad oživovaním ďalších neototalitných praktík v spoločnosti ako je sledovanie a nahlasovanie prejavov občanov, praktiky cenzúry a tlakov na používanie autocenzúry tzv. slovníkom politickej korektnosti, a tiež nad oživovaním metód určovania vnútorného a vonkajšieho nepriateľa ako z temných čias boľševickej totality. Takéto praktiky uskutočňované alebo schvaľované aj niektorými slobodnými médiami sú podľa väzňov svedomia neprípustné a spoločnosť sa musí spoločne proti nim postaviť.
Politickí väzni sú šokovaní, že nová prezidentka republiky si za svojho hlavného poradcu pre vnútornú politiku vybrala bývalého aktívneho komunistu a ideológa Mariána Leška – vyštudovaného marxistu, redaktora týždenníka Ústredného výboru KSS Nové slovo, ktorý ešte v marci 1988 vyzýval, aby sa nové úlohy plnili s „rovnakým revolučným záujmom ako ich uskutočňovala Komunistická strana pri uskutočňovaní socialistickej revolúcie“. Podľa politických väzňov ide o neslušnosť najhrubšieho zrna a facku všetkým obetiam komunistických represálií, ktoré ideologickí novinári a režimoví karieristi typu Mariána Leška v tlači obhajovali, propagovali a presviedčali verejnosť o ich správnosti, hoci boli od počiatku zločinecké, nemorálne, nedemokratické a nekresťanské. Tretí odboj preto očakáva, že nová hlava štátu nomináciu M. Leška a jemu podobných kádrov totality stiahne.
Snem sa konal v bratislavskom Istropolise, zúčastnilo sa ho 63 delegátov zvolených na regionálnych schôdzach a zastupujúcich členov – bývalých politických väzňov – z celého Slovenska. Na sneme bol zvolený aj druhý podpredseda, ktorým sa stal Štefan Novák z Košíc, zakladateľ pôvodnej organizácie politických väzňov v roku 1990. Delegáti tiež odsúhlasili zriadenie právnej komisie, ktorá má posúdiť možnosti žaloby za zločiny proti ľudskosti v rokoch 1948-1989.
Bývalí politickí väzni tiež adresujú výzvu pedagógom, aby s väčšou občianskou odvahou presadzovali vlastenectvo a konzervatívne hodnoty na školách a poslancom NR SR, aby do zákona 274/2007 Z.z. o príplatku k dôchodku zaradili aj deti politických väzňov, pretože počas prenasledovania trpeli diskrimináciou celé rodiny.

Rafael Rafaj, podpredseda PV ZPKO

 

Tento obsah bol zaradený v Novinky. Zálohujte si trvalý odkaz.