Kysuce a politické perzekúcie

V januári 2024 vychádza zborník z odbornej konferencie, ktorú v júni 2023 organizovalo Mesto Čadca a PV ZPKO. Vychádza pod hlavičkou PV ZPKO a do tlače ho pripravil historik Martin Lacko, ktorý s našou organizáciou dlhodobo spolupracuje.
M. Lacko, ako aj predseda PV ZPKO Ján Litecký Šveda napísali aj úvodné slovo. Zborník obsahuje sedem štúdií, ktorých autormi sú profesionálni historici no i pamätníci. Známy historik a člen redakčnej rady Svedectva Ivan Mrva sa zameral na starší úsek kysuckých dejín: Kysuckí národní dejatelia a martýri za Uhorska.
Historik Martin Lacko spracoval až dve štúdie: Odvlečení do gulagov – prvé obete komunizmu ako aj osudy prenasledovaných kňazov, rodákov z Kysúc.
Dôležitú štúdiu o tzv. zakladateľskom období režimu pripravil historik Kysuckého múzea v Čadci Martin Turóci Kysuce v gottwaldovskom období 1948 – 1953.
Najpodrobnejšou a najprecíznejšie spracovanou štúdiou v zborníku je práca z pera historika ÚPN Martina Gareka s názvom Prenasledovanie cirkvi: Tzv. Katolícka akcia na Kysuciach. Do zborníka prispeli aj ďalší pracovníci ÚPN: Marián Gula spracoval tému skupina Bielej légie v Turzovke v spisoch ŠtB a Stanislav Labjak sa zameral na dva konkrétne osudy perzekvovaných z obce Zákopčie.
Predseda RO PV ZPKO v Žiline Kvetoslav Gregor predstavil tému organizovania bývalých politických väzňov po roku 1989.
Zborník uzatvára ďalší člen našej organizácie Peter Ivánek, ktorý sa podujal na histórii svojej rodiny ilustrovať kľukaté – a neveselé – dejiny nášho Slovenska v druhej polovici 20. storočia. Knižné dielo, ktoré má 170 strán formátu B5, vytlačil Spolok Slovákov v Poľsku, v Krakove. Možno si ho zakúpiť priamo v bratislavskej kancelárii PV ZPKO či v predajni Svojeť na Dunajskej ulici 18 v Bratislave. (red)

Tento obsah bol zaradený v Novinky. Zálohujte si trvalý odkaz.